UČILI SMO O ARHEOLOGIJI

Ovu subotu, 20. studenog 2021. posvetili smo arheologiji. Učenice 1.g razreda, Tiha Filipas, Irina Pavišić i Astrid Trifunović u pratnji razrednice Ana-Marije Sertić sudjelovale su u arheološkom laboratoriju u sklopu projekta VALUE Interreg Ita-Hr u organizaciji Grada Cresa.
Arheolozi iz tvrtke Arheo Kvarner d.o.o. proveli su nas kroz arheološku zbirku Osora nakon čega smo  tehnologijom virtualne stvarnosti – „Osorskim vremeplovom“, prošetali antičkim Osorom i kroz 12 zanimljivih točaka i priča upoznali razvoj i važnost Osora kroz povijest.

Obišli smo lokalitete na kojima su izvršena iskapanja i istraživanja, upoznali arheologiju kao znanost u kojoj se isprepliće puno drugih znanosti i vještina.

Žao nam je da nismo iskusili praktični dio istraživanja, ali možda i to ostvarimo u nekom od sljedećih iskopa bogate arheološke baštine Osora.

U nastavku pročitajte i dojmove učenica:

Ovaj projekt mi se jako svidio. Bilo je vrlo zanimljivo i zabavno. Posebno mi se svidjela tura s 3D naočalama. Žao mi je što i drugi nisu mogli sudjelovati.

Meni se jako svidjelo. Zabavila sam se i naučila neke stvari. Najzanimljiviji dio mi je bila virtualna šetnja.

Osor je mjesto koje te stvarno može privući svojom poviješću. Osim što sam se zabavila naučila sam nešto novo. S VR-om smo mogli vidjeti kako je Osor izgledao nekada, a sve što nas je zanimalo su nam detaljno, na šaljiv, ali zanimljiv način objasnili vodiči. Sigurno ću se vratiti u Osor.