Srednja Škola Ambroza Haračića već 15 godina sudjeluje u projektu razmjene učenika s gimnazijom Hannah- Arendt iz Hasslocha. 2008. godine SŠ A. Haračića i njemačka gimnazija sklopile su Ugovor o bratimljenju, a prije 2 godine u projekt su se uključili i creski gimnazijalci. 
U listopadu 2012. učenici iz Hasslocha bili su u posjeti našim učenicima. Cresani su ugostili 10 prijatelja iz Njemačke. Osim što su prisustvovali jednom dijelu nastave, gosti su upoznali ljepote našeg i otoka Lošinja. Domaćini su organizirali razgledavanje Velog Lošinja i posjet “Plavom svijetu”, obilazak Osora i katedralne najljepše zbirke. U Cresu smo posjetili Kulu, franjevački samostan i crkvu, a u Poljoprivrednoj zadruzi pogledali smo film o preradi maslina te degustirali maslinovo ulje. Bez obzira na ne baš pretoplo vrijeme, na jednodnevnom izletu na Susku bilo je i onih koji su se okupali! I nisu se prehladili.

U uzvratni posjet krenuli smo 26. travnja navečer. Ove godine putovali smo Autotransom što se pokazalo dobitnom kombinacijom- vozači Ilario i Vjeko bili su super i ispunjavali svaku našu želju. Tjedan dana u Njemačkoj uistinu je proletjelo- već prvog dana pri dolasku razgledali smo Manheim- po ledenoj kiši i na svega 5˚C pa to i nije bio neki osobit doživljaj J. Posjetili smo Speyer i uživali u šetnji središtem grada, prepunom malih kavana s terasama, razgledali smo i Neustadt te dvorac- muzej Hambach. Jedan cijeli dan bio je rezerviran za zabavu u Holiday Parku, svojevrsnom “njemačkom Gardalandu”- to je ujedno bio i jedini dan kada su učenici uspjeli naljutiti profesorice. (Znaju oni zašto J)

Najljepše vrijeme bilo je za vrijeme izleta u Heidelberg pa je pogled s dvorca na rijeku Neckar i mostove bio još romantičniji. Prije odlaska, pješačili smo vinskom cestom (bez vina, natürlich) od gradića Edenkobena do vile Ludwigshöhe. Oni hrabriji (čitaj SVI osim prof. Laure) žičarom su produžili do vidikovca Rietburg iznad vile. 
Učenici su prisustvovali i nastavi u gimnaziji- najviše ih je oduševio profesor iz matematike koji se učionicom provozao na romobilu. Pričalo se engleski, njemacki, poljski, hrvatski, rukama i nogama- važno je bilo komunicirati, razmijeniti mišljenja, ideje, stavove… 
U razmjeni smo uživali i mi profesori jer u opuštenom druženju s kolegama ponekad se nauči više nego na organiziranim predavanjima ili u učionici. 
Svatko od nas po nečemu je jedinstven, zato u razmjenu nisu bili uključeni samo izvrsni učenici- zbog različitosti pojedinaca ovaj projekt uvijek je nov i poseban. 

 Do nekog novog susreta, nadamo se za dvije godine- Auf Wiedersehen!

 

                                                                                                                                                        Sonja Pokupec Salković, prof.

 

U prvom razredu opće gimnazije odlučila sam sudjelovati u razmjeni učenika iz Njemačke. Učenica sa kojom sam se zamijenila zove se Katharina Rӧsch. Katharina je godinu dana starija od mene.
Prvo su Njemci, u rujnu 2012. godine, došli u Cres i tu proveli tjedan dana. Katharina mi je rekla da joj je bilo lijepo jer još nikada nije bila u Hrvatskoj. Najuzbudljivije joj je bilo u subotu kada smo otišli na izlet na Pltvička jezera.
Mi smo u Njemačku, točnije u Haßloch, otišli u svibnju 2013. godine i tamo proveli isto tako tjedan dana. Bilo je lijepo unatoč tome što je skoro svaki dan padala kiša i što sam se zadnji dan razboljela. Jako mi se svidio odlazak u Heidelberg i Holiday Park. Bilo je zbilja zabavno. No, od svega što smo prošli i vidjeli, meni se ipak najviše doimio odlazak u kazalište u kojem Katharina glumi jer sam tamo upoznala i stekla nove prijatelje. Iako sam zadnji dan svima njima rekla zbogom, ja se ipak nadam da ću ih barem još jednom vidjeti.                                                                                                                     Dora Ferarić, 2.g