USPJEŠNO ZAVRŠENA AKCIJA CRESKIH GIMNAZIJALACA
ODABERI (SVOJ) CVIJET

Jedan novinski tekst o teškoćama dugotrajnoga liječenja osoba oboljelih od poremećaja hranjenja (pretežno djevojaka) i želja naše drage sugrađanke Nadije Sepčić da pokloni cvijeće iz vrta „za nešto pametno“ bili su dovoljni da, uoči Dana žena, osmislimo akciju simboličnog naziva Odaberi (svoj) cvijet. Tijekom dva lijepa subotnja jutra ispod lože svatko je mogao odabrati cvijet ili buketić koji želi, uz dobrovoljni prilog za Centar za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba. Ljupki plakatić kao poziv na akciju izradila je Natali Selmanović, naša bivša učenica, a ispod lože izmjenjivali su se učenice i učenici svih triju razreda naše male škole, uz podršku voditeljice volonterske skupine Sonje Pokupec Salković te nastavnica Rozane Perović i Ane-Marije Sertić. Različitim cvijećem, šarenim, bijelim i žutim narcisama, zumbulima, mimozama i irisima željeli smo i simbolično naglasiti jedinstvenost i ljepotu svake djevojke i žene. Tijekom ožujka na satovima razrednika razgovaralo se o poremećajima hranjenja (anoreksiji, bulimiji, ortoreksiji) te o načinima prevencije ovih poremećaja kojima se bavi niz stručnjaka različitih specijalizacija.

Zanimljivo i nadasve korisno predavanje putem Zooma svim učenicima creske gimnazije održala je i Jelena Balabanić Mavrović, izvršna direktorica Centra BEA. Naglasila je izuzetno štetan i opasan utjecaj medija na osobe niskoga samopouzdanja, osobito mlade, kojima je, gledajući fotografije drugih „provučene“ kroz niz različitih filtera, teško prihvatiti vlastite nesavršenosti, počinju se sramiti vlastitog tijela te lako upadaju u začarani krug opsesivne kontrole prehrane, brojanja kalorija, podjele hrane na „sigurnu“ i „zabranjenu“.

Tijekom ožujka učenici su i u svoje razredne kasice prikupljali donacije tako da je na kraju mjeseca izbrojeno ukupno 620 eura koje smo uplatili na račun Centra BEA.

                                                                                                                                                                                                   Sonja Pokupec Salković