OBILJEŽILI SMO SVJETSKI DAN PČELA

Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja sa ciljem skretanja pozornosti na važnost pčela za funkcioniranje naših eko sustava i očuvanje bioraznolikosti. Javnost se upozorava i na dramatično smanjenje njihovog broja što bi, ukoliko se takav trend nastavi, moglo dovesti do nepopravljive štete svjetskih eko sustava.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta jedan od pčelinjaka obitelji Dragoslavić posjetili smo početkom lipnja, za mirnog i sunčanog dana, kada su medonosne biljke već u cvatu, a pčele nisu nervozne (pa time i potencijalno opasne za laike). Propisno odjevene i zaštićene maskama učenice 2.g razreda te dvije nastavnice pažljivo su slušale pčelara Mladena Dragoslavića. Svoju priču o pčelama, zapravo svoj suživot s njima,  počeo je otvaranjem jedne košnice nakon što ju je podimio te tako natjerao pčele da napune svoje medne mjehuriće medom i djeluju obrambeno, a ne napadački.

Pokazao nam je (kuckanjem po košnici) kako pčele savršeno čuju vibracije – pčele su jako uznemireno počele letjeti i zujati, dok na ljudski glas, na pravu viku, uopće nisu reagirale jer ga ne čuju.

Pokazao je i kako pčele izgledaju izbliza, hrabrije cure u ruku su uzele  i pčelice “bebe” i truta. Uz pomoć Mladena Dragoslavića prepoznali smo i maticu. Direktno iz košnice zasladili smo se nektarom, a probali smo i fermentirani cvjetni prah (pergu). Uz zujanje pčela oko košnice saznali smo da su one uvijek fokusirane na rad, a zaduženja dobivaju po starosnoj strukturi. Fascinantno je kako pčele međusobno komuniciraju u košnici, kreću se kroz ulice, gore i dolje te lijevo i desno, a nikada ne umiru u košnici nego izvan nje. Pčelar Dragoslavić objasnio je da bi uginućem u košnici u nju unijele bolest te one svjesno, kad osjete da im se bliži kraj, napuštaju košnicu.

Razgovarali smo i kako možemo pomoći pčelama – sadnjom medonosnih biljaka ili stabala (a na Cresu je to javor), u vrtovima ili na balkonima.

I na kraju, Svjetski dan pčela obilježava se na datum rođenja slovenskog pčelara Antona Janše kojeg se smatra pionirom modernog pčelarstva, a bio je prvi pčelarski učitelj na bečkom dvoru.

                                                                                                                                                                                                         Sonja Pokupec Salković