OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje gimnazijalci su se priključili obilježavanju ovoga dana ispred Osnovne škole Frane Petrića čiji učenici i djelatnici niz godina pripremaju prigodan program sjećanja na te ratne dane 1991. godine.

Ove godine program je bio posebno posvećen djeci – najmlađim žrtvama Domovinskoga rata, ali i  svih ratova uopće.

Svim roditeljima prenosimo ulomak priče novinara Siniše Glavaševića koji se u javni prostor Hrvatske posljednji put javio uoči pada Grada, 18.11.1991.

 

„Ako imate djecu, pogledajte ponekad u plavi satenski svod pa ako među zvjezdastim krijesnicama spazite makar jednu kojoj biste željeli biti bliže, sjetite se djece, jer čak ako vi u tome i ne uspijete, umjesto vas sve će to učiniti vaša djeca. Odgovorite na sva njihova pitanja, nađite vremena za njih, pa makar poslije morali čitati i stare novine, poljubite njihove dobre djetinje snove, učinite da njihove čudesno blistave oči vide samo dobra svitanja, vedre dane i velike zvijezde. Ne dopustite da njihovu maštu satre zlo. Zaustavite svijet, zaustavite vrijeme ako ne stignete dati djeci sve što im treba da odrastu u čistoj ljepoti, jer za ono što se sada događa nisu kriva djeca.

Kad čovjek bolje razmisli, djeca su jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo. Sve drugo uništeno je u nastojanju da sitni ljudski stvor bude veći od misli, od riječi, od Boga…“

 

Svim poginulima, ubijenima, umrlima i nestalima neka je vječna slava!