sUSRET S PJESNIKINJOM MLADENKOM KUČIĆ

U petak 22. listopada 2021. godine u našoj je školi  gostovala pjesnikinja i profesorica Mladenka Kučić iz Cresa. Rodom je iz Gorice pokraj Zadra, a radi u osnovnoj školi u Cresu. Do sada je izdala zbirku pjesama Povratak snovima djetinjstva, a priprema i  zbirku pjesama Raj iz babinog kvadra. U brojnim svojim pjesmama pjesnikinja priziva djetinjstvo, čvrsto uporište koje njezinu životu daje smisao i trajnu ljepotu.

Susret s pjesnikinjom posvećen je Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige, a realiziran je u 1. razredu gimnazije.

Interaktivna  radionica Zvijezda da mi je biti sastojala se od različitih aktivnosti kojima je pjesnikinja vodila učenike kroz ljepotu i snagu pjesničke riječi otkrivajući im pritom tko su pjesnici i u čemu je smisao pjesničkog stvaranja. Posebno je naglasila četiri teme:

  • Usuditi se „čeprkati“ po duši i duševnim ranama i dijeliti svoje uvide sa svima.
  • Skloni su promišljati o životu i višoj svrsi naših života tražeći važniji, svetiji cilj življenja.
  • Ljudske sudbine doživljavaju kao svoje i poistovjećuju se s njima.
  • Skloni su odražavati ljepotu svijeta oko sebe u sebi i davati je na uvid kroz stihove.

Ovom radionicom željeli smo osvijestiti važnost čitanja poezije koja nas duhovno obogaćuje i vraća sebi što je osobito važno u vremenu kada nas neki drugi izbori neprestano odvraćaju od nas samih.

Godina čitanja – 2021.

U suvremenom je društvu interes za knjigu i čitanje smanjen, promijenjeni su načini čitanja u digitalnom okružju što je dovelo do opadanja razine pismenosti. Zbog toga je Ministarstvo kulture i medija donijelo „Nacionalnu strategiju čitanja za razdoblje od 2017. do 2022.“

Ovim se dokumentom  želi postići da: Hrvatsko društvo razumije ulogu čitanja u razvoju pojedinca i društva te specifičnosti čitanja u određenoj životnoj dobi, u skladu s tim konkretno djeluje i prihvaća odgovornost za poticanje čitanja i sâmo čitanje.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Na stranicama Ministarstva objašnjeno je i zašto nam je čitanje važno:

Identifikacijski modeli koji se javljaju u književnosti nude mogućnosti za uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije,bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti. Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju. Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanja, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.