ŠTO MUČI MLADE NA OTOCIMA

Završno online događanje projekta “Otoci” održano je 19. prosinca 2023. putem platforme Google meet, a na njemu su sudjelovali učenici 1. razreda naše gimnazije s razrednicom Sonjom Pokupec Salković. Online događanje sastojalo se projekcija filmova koje su  na Rabu, Krku i Cresu snimali učenici te razgovora između svih aktera ovog projekta. Predstavljene su i preporuke za uključivanje djece i mladih u procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici.

Događanje se odvijalo u okviru projekta “Otoci” kojeg provode udruge Filmaktiv i Delta u suradnji s udrugama s otoka uz financijsku podršku Središnjeg državnog odjela za demografiju i mlade.

Creski prvaši su, nakon teorijskog dijela u kojem su učili kako prepoznati problem u svojoj zajednici te kako se služiti kamerom i mikrofonom, prionuli pravom poslu te snimili kratki film o nedostatku adekvatnog prostora za zabavu mladih u Cresu.

Samo dva dana nakon premijere učenike 1. razreda i autore filma posjetio je gradonačelnik Marin Gregorović. Zajedno su  pogledali film, a zatim se zadržao u  razgovoru s njima. Učenike je zanimalo kako napreduju radovi na “Susajdi” te koji će sadržaji biti ponuđeni mladima po završetku obnove tog prostora. Gradonačelnik je pohvalio ideju filma te procijenio kako creski prvaši imaju puno duha i optimizma te im je ponudio da sudjeluju u osmišljavanju sadržaja koje bi preuređena “Susajda” nudila. Naglasio je kako ne vjeruje u pravo bez odgovornosti te da se i u nekom budućem prostoru za mlade točno mora znati što je čiji posao i čija odgovornost. Načelno su dogovoreni i neki drugi oblici suradnje između gimnazijalaca i Grada Cresa jer im, kako je rekao gradonačenik Gregorović, želi pružiti priliku da i u gradu u kojem žive sudjeluju u procesu donošenja odluka.

Film se može pogledati OVDJE.