Cres, 29. rujna – 1. listopada 2016.

  1. Dani Frane Petrića održani su, već tradicionalno, u Cresu od 25.rujna do 1. listopada 2016. u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije.

Glavna tema ovogodišnjeg simpozija bila je Jezik i spoznaja.

U okviru 25. Dana Frane Petrića od 29.rujna do 1. listopada održan je projekt Znanstveni inkubator.

Projekt želi učenicima približiti način rada na znanstvenim istraživanjima i upoznati ih s osnovnim elementima i  metodama rada te motivirati učenike za znanstveni rad, potaknuti samoinicijativnost, neovisnost mišljenja, samokritičnost i odgovornost.

Središnja aktivnost projekta bila je prezentacija rezultata istraživanja na temu Jezik i znanost.

U projektu su sudjelovale: Srednja škola Obrovac s temom Razvoj jezika, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj s temom Glagoljica, starohrvatski jezik i kultura, Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj, Područni odjel u Cresu s temom Možda je problem u komunikaciji teSrednja škola Franje Petrića Zadar s temom Sinhronizacija crtanih filmova – politički ili sociolingvistički problem?

Jako smo ponosni što su ove godine na 4. Znanstvenom inkubatoru sudjelovali  i učenici iz Malog Lošinja i učenici iz Cresa. To su učenici Antea Dragoslavić, Emma Maljić, Antonia Manzoni i Marko Vidulić s mentoricama Zrinkom Jensch i Milicom Prole iz Malog Lošinja te Matej Salković, Vanessa Klimczak, Leona Ferlora i Paolo Kaštelan s metoricama Melitom Chiole, Rozanom Perović i Ljiljanom Filipas iz Cresa.

U sklopu događanja na Danima Frane Petrića održana su i javna predavanja, a među njima i  Matematika u arhitekturi – projekt naših učenika Renata Muškardina, Klare Kučić i Korine Flego koje su sudjelovale umjesto bivših maturantica Nere Barišić i Lorene Abdić.

Optimized-DSC_3326
Optimized-DSC_3343

 

Učenici creskih odjela sa svojim mentoricama već treći put sudjeluju na Znanstvenom inkubatoru. Sretni smo sto smo mogli sudjelovati i na predstavljanju časopisa za filozofiju odgoja Metodički ogledi u izdanju Hrvatskog filozofskog društva u kojem je objavljen rad s prvog Znanstvenog inkubatora Petrićev i naš sretan grad. Rad su pripremili naši bivši gimnazijalci Dina Mlacović, Lovro Buničić, Marina Kučica, Marija Mužić i Dorian Brnić.

Naši dojmovi s znanstvenog inkubatora:

Osim naše, sudjelovale su još tri gimnazije sa svojim prezentacijama i izlaganjima. Bilo je malo ozbiljnijih predavanja, ali i neozbiljnih natjecanja.  Atmosfera je bila opuštena i bilo je dosta vremena za druženje. Iako nismo morali ići u školu (na našu radost), nešto smo i naučili. Na kraju smo dobili diplome i male poklone. Vrijeme je brzo prošlo, ali bilo je to pozitivno iskustvo.

                                                                                                                                                                                          Korina Flego

Pogledajte i našu prezentaciju: