POSJET KUĆI ŠENOA

U petak 22. studenoga 2019. u ranim jutarnjim satima sedam se učenica 1. razreda opće gimnazije u Cresu pridružilo učenicima 1.h,1.nb i 2.h iz Lošinja kako bi krenuli put Zagreba u posjet Kući Šenoa. Pratile su ih profesorice Mirjana Čović, Patricija Tomich i Rozana Perović

Kuća Šenoa je sinonim za kulturnu baštinu koju su stvorili članovi obitelji Šenoa kroz četiri generacije – tijekom 182 godina života u Zagrebu.  Prostor ostavštine obitelji Šenoa proglašen je kulturnim dobrom, a kuća je upisana u Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

S velikim interesom slušali smo priču o obitelji Šenoa koju su  brižno sačuvali  Augustova supruga Slava i njezini potomci.  Bez njihovog  bi iznimnog  truda i volje tisuće knjiga, fotografija, rukopisa, dnevnika, Augustovih crteža iz djetinjstva,vrijednih predmeta i uspomena palo u zaborav.

Obogatili smo naše znanje o Augustu Šenoi,   našem  najzagrebačkijem piscu koji je bio angažiran u brojnim aktivnostima, a noću neumorno pisao. Njegov doprinos hrvatskoj književnosti od neprocjenjive je vrijednosti, a poruke njegovih djela i našim naraštajima trebaju biti inspiracija i putokaz.