MATURANTI U SABORU

Creski i lošinjski maturanti posjetili su najviše zakonodavno tijelo u zemlji, Hrvatski sabor. U sklopu terenske nastave sa svojim su nastavnicima, a uz stručno vodstvo, obišli protokolarne prostore u Saboru, kratko su prisustvovali sjednici te su dobili priliku susresti se i porazgovarati s dvojicom zastupnika iz 8. izborne jedinice.

Učenicima su se kratko predstavili Gari Cappelli iz vladajuće stranke te Marin Miletić iz MOST-a. Obojica zastupnika odgovarali su na postavljena pitanja i komentirali ih, a obojica su potvrdili kako je suradnja između političara različitih stranaka itekako moguća te kako je izuzetno važno da se apsolutno svaka punoljetna osoba uključi u politiku, barem kad se radi o izlasku na  izbore. Miletić je naglasio kako je Hrvatska mala država koja je svoju samostalnost platila ljudskim životima, a o tome kakva je ta država kratko je rekao – upravo onakva kakvom ju napravite i vi i mi.

Cappelli se osvrnuo i na percepciju (ne)rada Sabora i saborskih zastupnika, korumpiranih političara koju uglavnom stvaraju društvene mreže i mediji te naglasio važnost osobne odgovornosti svakog političara. Objasnio nam je i kako izgleda jedan prosječni radni dan saborskog zastupnika, koliko obveza ima te kako funkcioniraju saborski odbori.

Nakon zajedničkog fotografiranja obišli smo kulu Lotršćak, a  u Klovićevim dvorima  posjetili smo atraktivnu izložbu World of Robots, prvu ovakve vrste na našim prostorima, koja je došla u Zagreb u sklopu europske turneje.

                                                                                                                                                                                                                       Sonja Pokupec Salković