dAN HRVATSKE GLAGOLJICE I GLAGOLJAŠTVA

Glagoljica je  hrvatsko povijesno pismo i  jedan od simbola našeg nacionalnoga  identiteta i višestoljetne kulture. Hrvatski je sabor  22. veljače službeno proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Takva je odluka  donesena na inicijativu Instituta za hrvatski jezik 2019. godine. Datum je odabran prema danu  tiskanja prve hrvatske knjige (Misal po zakonu rimskoga dvora, 1483. godine).

 Ljepota hrvatskog glagoljskog pisma inspiracija je našim učenicima već dugi niz godina. Istraživanjem glagoljskih tekstova na našim otocima bavimo se od 2008.g. Pripremili smo brojne izložbe i predavanja o glagoljici na našim otocima i održali  niz radionica na kojima su učenici oslikavali glagoljska slova i od njih izrađivali unikatne male broševe. Ove smo godine obilježili Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva izradom plakata na kojima su izloženi ti učenički radovi.

U radionicama su sudjelovali učenici matične škole 1. h, 2. h i 4.h razreda, tehnička podrška bili su učenici Samuel Stopar i Daniel Stipić.

Voditeljice projekta su profesorice Zrinka Jensch i Milica Prole.