(BUDUĆI) AMBASADORI ČISTOG PODZEMLJA

U okviru nacionalnog, volonterskog projekta „Čisto podzemlje“ u našoj je školi održano predavanje s temom „Ambasadori Čistog podzemlja“.

Temeljni cilj projekta je očuvati i očistiti zagađene špilje i jame te zaustaviti njihovo daljnje uništavanje kako bi se očuvala, u svijetu jedinstvena, bioraznolikost našeg krškog podzemlja, ali i podzemni spremnici pitke vode.

Bez obzira na komplikacije i opasnosti koje ovakav projekt nosi sa sobom, u koštac s ovim važnim problemom uhvatile su se grupe volontera iz različitih speleoloških udruga Hrvatske, a podržani su i od strane mnogih institucija.
Prepoznali su da je važan dio akcije i edukacija lokalnog stanovništva s naglaskom na mlađe generacije-učenike od kojih se očekuje da u budućnosti budu ambasadori čistog podzemlja u svojoj zajednici.

Kroz zanimljivo predavanje kojim su nam opisale i svoje akcije na sjeveru našeg otoka, učenicima su svoja iskustva prenijele volonterke Eva Fućak i Nina Trinajstić. Hvala im na odličnom predavanju te na trudu i entuzijazmu u radu.

Na sljedećim poveznicama možete saznati više o projektu:

 


A na stranicama Novog lista možete pročitati detaljnije o čišćenju jama na sjeveru otoka 2021. godine: