Povijest računala – Curta


Mehaničko računalo Curta

Curta je ručno mehaničko računalo koje može obavljati računske operacije zbrajanja, oduzimanja, množenja, dijeljenja te uz nešto više znanja i truda korjenovanje i neke druge računske opreacije. Princip rada Curte je veoma sličan Leibnizovom računalu i Pascalini, ali je dizajn znatno kompaktniji. Usporedbe radi, Leibnizovo računalo na slici lijevo je bilo dugačko 67 cm dok je veći model Curte bio visok tek 9 cm.
Prvi prototip Curte je 1938. izumio Curt Herzstark, ali prvi model za prodaju je napravljen tek 1948. jer je Hertzstark proveo velik dio drugog svjetskog rata u koncentracijskom kampu Buchenwald. Curta je bila najbolji prijenosni kalkulator sve do pojave elektroničkih kalkulatora 70-ih godina prošlog stoljeća.
Leibnizovo računalo

Leibnizovo računalo

Tvrtka Contina AG Mauren iz Lihtenštajna je proizvodila dva modela Curte. Tip I je imao 8 znamenaka za unos te 11 znamenaka za prikaz rezultata dok mu je masa bila 245 g. Tip II, čija je proizvodnja počela 1954., imao 11 znamenaka za unos i 15 za prikaz rezultata, a težio je 373 g. Ukupno je prodano oko 140000 Curti, a zadnje su proizvedene 1972. godine.