MATURALNO PUTOVANJE


Maturanti creske gimnazije za svoje su maturalno putovanje odabrali Budvu. U nedjelju 26. rujna u ranim jutarnjim satima okupili su se na autobusnoj stanici, a onda pridružili lošinjskim kolegama u pratnji profesorica Prole, Tomić, Filipas te profesora Komadine. Sretan put poželjela nam je ravnateljica, prof. Jelena Bralić. Loši vremenski uvjeti nisu kvarili dobro raspoloženje, ali nažalost bili smo svjedoci kako neprimjerena vožnja može biti opasna. Jedan od naših autobusa doživio je prometnu nesreću kada je u njega udarila cisterna. Na svu sreću, nitko nije bio teže ozlijeđen pa smo sretni i zahvalni nastavili putovanje u drugom autobusu.

Naše prvo stajalište bio je Mostar gdje smo večerali i prenoćili. Sljedećeg jutra razgledali smo grad u pratnji vodiča, a najviše nas se dojmio Stari most. Napuštajući Mostar krenuli smo prema Dubrovniku. U nekoliko sati uvjerili smo se u ljepotu i posebnost ovog grada, a onda nastavili put do Budve gdje smo se smjestili i večerali. Iako je za nama bio naporan dan, neki su imali još snage za večernji izlazak. Ujutro je buđenje za mnoge bilo „nemilosrdno“, ali čekao nas je dan pun sadržaja. Najprije smo iz Perasta brodicama krenuli na otok Gospe od Škrpjela gdje smo razgledali crkvu u kojoj se čuvaju zavjetni darovi mnogih pomoraca. Po povratku na kopno uputili smo se u Kotor gdje smo ručali, a onda prošetali njegovim ulicama i posjetili katedralu sv.Tripuna. U srijedu smo prekrasnom obalom stigli do otočiča Sv. Stefan, luksuznog odredišta koje posjećuju mnoge poznate osobe. Zatim smo se odvezli u Cetinje, prvu crnogorsku prijestolnicu gdje smo posjetili Dvor kralja Nikole i muzej posvećen Petru Petroviću Njegošu. Po povratku u Budvu, nakon ručka smo razgledali staru gradsku jezgru. Nakon ovakvog dana svima je dobro došao kratak odmor. Ali zaista kratak – jer izlasci se nisu propuštali. Mnogima će u lijepom sjećanju ostati zabava u Aquaparku Budva koji je na rasporedu bio u četvrtak, a koji je nažalost bio i posljednja stanica našeg boravka u Budvi. U petak ujutro trebalo je spakirati svoje stvari i krenuti prema Splitu. U Splitu je bio organiziran ručak, a onda je svatko imao na raspolaganju slobodno vrijeme. Uslijedila je noćna vožnja, a jutro nas je dočekalo na Valbiski kada smo pomalo postali svjesni da je naša avantura završila. Za kraj možemo reći da vrijedi posjetiti ovaj prekrasni kraj i doživjeti ljubaznost domaćina.

Iz perspektive profesorica: Jedna crtica koja oslikava mentalitet domaćina i pomalo zaboravljene vrijednosti.

Kada je isteklo vrijeme predviđeno za posjet Aquaparku, malo smo se zabrinule kako ćemo izvući naše učenike iz bazena u kojem oni zdušno plešu uz glasnu glazbu. Sine nam ideja koja je i nama zvučala malo vjerojatnom: „A da zamolimo DJ-a da ugasi glazbu dok oni ne izađu?“ I zamolile smo. DJ nas je, na naše čuđenje, poslušao i nastala je tišina. Neki su malo negodovali i prigovarali DJ-u, ali im je on odgovorio: „Stariji se poštuju!“.

 

Kako su se maturanti proveli pogledajte na fotografijama našeg slajdera.

Komentari su zatvoreni.