OPERA OTELLO


U program naših posjeta kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci uvrstili smo ove godine i operu. Bila je to  Verdijeva opera Otello, na programu u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine.

Opera Otello, uz Falstaffa  i Macbetha pripada trilogiji utemeljenoj na Shakespeareovim djelima.

Evo osnovnih podataka, a naše oduševljenje dijelimo s mnogobrojnim pohvalama kritike:

 

OTELLO Verdi-Shakespeare-Surian trilogija

Giuseppe Verdi

Libreto: Arrigo Boito prema tragediji „Othello” Williama Shakespeara

Dirigent:

Zoran Juranić

Dramaturg-redatelj:

Marin Blažević

Uloge:

OTELLO: Luis Chapa

DESDEMONA: Anamarija Knego

IAGO: Giorgio Surian

EMILIA: Ivana Srbljan

CASSIO: Marko Fortunato

RODERIGO: Voljen Grbac

LODOVICO: Slavko Sekulić

MONTANO: Dario Bercich

Ova opera smatra se vrhuncem opusa talijanskog majstora, a o libretu što ga ja potpisao pjesnik i skladatelj Arrigo Boito, sažimajući 3.500 Shakespearovih stihova na 800, govori se kao o jednom od najboljih tekstova ikada napisanih za talijansku operu. Nakon riječke premijere, gotovo nepodijeljeno je bilo mišljenje, »Otello« će velikim slovima biti upisan i u biografiju Marina Blaževića zahvaljujući dramaturškoj i režijskoj inovativnosti, modernosti i »svježini« pristupa ovom klasičnom djelu koje on, prema vlastitim riječima, iščitava kao glazbenu dramu – točnije tragediju, što se odvija negdje između realnog i nadrealnog, u snolikom svijetu u kome su tanke i propusne granice između jave i sna, zbilje i iluzije, svijeta i teatra.

Tu je svijet noćne more moćnog venecijanskog vojskovođe razorenog posijanim zrnom sumnje i ljubomore, svijet Desdemonine čistoće  i zla zavidnog zastavnika Jaga.

Jago, što ga je kreirao svojim glasom, pokretom, gestama i mimikama Giorgio Surian, nacionalni prvak riječke Opere i internacionalni bas-bariton zaista je dojmljiv.

Tuga, strah, očaj, prihvaćanje sudbine, ali s tračkom nade i otpora tome da se zaista postane žrtva… Sve je to na sceni, uz vrhunsku pjevačku i glumačku izvedbu, pokazala Anamarija Knego.Posebno su dojmljive  pjesma o Barbari koja je »plakala pjevajući Pjesmu žalosne vrbe«, te »Ave Marija«.

Meksički tenor Luis Chapa u ulozi Otella pokazao je i dokazao svojim pjevačkim i glumačkim umijećem zašto ga pozivaju u najveća europska i svjetska kazališta, operne kuće i koncertne dvorane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA20180423_20192220180423_201907OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA20180423_202837

Komentari su zatvoreni.