“PINK SHIRT DAY” U NAŠOJ ŠKOLI


Dvodnevnim događanjima (27. i 28. veljače) učenici i nastavnici Gimnazije obilježili su Dan ružičastih majica.  Na poticaj Centra za prevenciju nasilja iz Đakova u Hrvatskoj je 2014. godine pokrenuta  kampanja kojom se svake godine nastoji aktualizirati problem vršnjačkog nasilja i nasilja općenito.  Prošle godine,  odlukom Sabora, posljednja srijeda u veljači proglašena  je Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Gimnazijalci su večer uoči posljednje srijede u veljači, zajedno s učenicima Osnovne škole Frane Petrića pogledali američku dramu „Čudo“, dirljivu priču o dječaku koji je rođen s teškim genetskim poremećajem od kojeg ima jako unakaženo lice. S deset godina kreće u javnu školu gdje se susreće s različitim reakcijama ostalih učenika.

Projekciji filma prisustvovalo je više od stotinu učenika i roditelja obiju škola, a pravi filmski užitak pružile su i kokice koje su se dijelile tijekom prikazivanja filma.

Većina učenika i nastavnika i ove je godina kupila službene roza majice „ Stop nasilju“ koje su odjenuli na sam Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Učenice su tijekom velikih odmora zaplesale zajedno s osnovnoškolcima na pjesmu Mije Dimšić „Život nije siv“, službenu himnu Dana ružičastih majica, a koreografiju su obogatile balonima u ružičastim nijansama.

Šesti nastavni sat održan je u sportskoj dvorani gdje su se u igrama spretnosti, u mješovitim ekipama,  i ove godine natjecali učenici od 5. razreda osnovne škole pa sve do maturanata. Na poziv organizatorica, profesorica Sonje Pokupec Salković i Mirjane Honjek Utmar,  kao natjecatelji po prvi puta su se igrama priključili i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, njegov zamjenik Marin Gregorović (naš bivši učenik) te još nekoliko vijećnika i vijećnica Grada Cresa.  Uz puno sportskog navijanja i smijeha svim sudionicima uručene su prigodne medalje, svi su se osvježili jabukama te zasladili bombonima i keksima koje je darovao Grad Cres.

Obje organizatorice ističu kako im je iznimno drago što je, uključivanjem vijećnika u natjecanje, obilježavanje poprimilo ozbiljniji karakter te im je želja da sljedeće godine na Danu ružičastih majica sudjeluju i roditelji te drugi građani Cresa.

Sonja Pokupec Salković, prof.

 

Evo i nekoliko fotografija:

Optimized-IMG-3638 Optimized-IMG-3640 (1) Optimized-IMG-3639 IMG-dd54c847cfd8b8cf9cb649f50f112a86-V

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMAG0501