OSVRT NA HUMANITARNE AKCIJE U 1. POLUGODIŠTU


VOLONTIRAM – A NE MORAM

 

Dan ružičaste vrpce

U suradnji s udrugom „Nada“ iz Rijeke, i ove smo se školske godine uključili u obilježavanje Dana ružičaste vrpce posvećenog prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Naši volonteri i volonterke zajedno s profesoricom Sonjom Pokupec Salković  1. listopada 2016. godine u prijepodnevnim su satima ispod lože prodavali ružičaste ruže i marame  te dijelili informativne letke udruge „Nada“. U akciji je prikupljeno oko  3200 kuna. Štand su posjetile i naša ravnateljica Jelena Bralić te dožupanica Marina Medarić.

WS0_9465WS0_9466WS0_9471   

 

Solidarnost na djelu

Tradicionalnoj akciji Crvenog križa „Solidarnost na djelu“ odazvali su se gimnazijalci te učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Frane Petrića. Akciju je organizirala prof. Sonja Pokupec Salković, a održana je 13. listopada 2016. godine pod geslom „Prepoznaj sebe“. Učenici su, prodajući praktične označivače stranica u knjigama po cijeni od 5 kuna, prikupili više od 3 000 kuna, a iznos je namijenjen jednoj od creskih obitelji u potrebi.

gimnazijalci volonteridarivatelji_0060

 

Božić u srcu

Naši su se gimnazijalci rado uključili u manifestaciju „Advent u Cresu“ te su 17. i 18. prosinca ispod lože prodavali ručno rađene božićne keksiće pod geslom „Božić u srcu“.

Prigodno upakirane keksiće (hvala sponzoru vrećica, Zoranu Kremeniću) pekli su gimnazijalci, njihove mame, none, profesorice i ljudi dobre volje, koji se svake godine priključe ovoj akciji humanitarnog karaktera. Prodano je više od 400 paketića slastica, a sav prihod od 4000 kuna uplaćen je na račun Prihvatilišta za beskućnike Ruže Svetog Franje u Rijeci. I zamjenica gradonačelnika Jadranka Blatt svojom se donacijom slatkih paketića uključila u akciju Božić u srcu.

Štand su dekorirale i sve ukrase same izradile naše gimnazijalke Lara Dragoslavić i Ines Rizvić.

WS0_8340WS0_8342WS0_8318WS0_8311

Po završetku akcije, a na poziv Prihvatilišta za beskućnike, 23. prosinca posjetili smo prihvatilište te se upoznali s nekim od korisnika i razgledali prostorije u kojima borave. Razveselili smo ih pjesmom i paketićima božićnih kolačića koje smo dekorirali kuglicama od vune izrađenim u „Ruti“. Uz prof. Sonju Pokupec Salković koja je organizirala božićnu akciju i posjet prihvatilištu bili su prvaši Lara Dragoslavić, Paolo Kaštelan, Ines Rizvić i Natali Selmanović, drugašica Giulia Rodinis te maturanti Adam Mišković i Roko Salković. Malu „karavanu“ najaktivnijih tijekom akcije u Rijeku su odvezli tate Marko Kaštelan i Walter Salković, troškove prijevoza pokrio je Grad Cres, a obrok u Mc Donald’su osigurala Srednja škola Ambroza Haračića.

hakla_0025hakla_0011hakla_0028

Božić na hakli

Vraćajući se iz posjeta Prihvatilištu za beskućnike, svratili smo u Kostrenu gdje smo navijali za naše košarkaše koji već nekoliko godina sudjeluju na humanitarnom božićnom turniru „Božić na hakli“. Na turniru igraju ekipe na jedan koš, a umjesto kotizacije svatko donosi namirnice za Socijalnu samoposlugu u Rijeci. Naši učenici Bruno Nađ, Luka Damijanjević, Ivan Maraš i Dino Salković osvojili su dva odličja, u dvije kategorije, zlato u kadetskoj te broncu u juniorskoj kategoriji.

hakla_0104hakla_0079

hakla_0052hakla_0098

 

Volonter godine

U organizaciji udruge za razvoj civilnog društva „Smart“ i Primorsko-goranske županije na Dan volontera, 5. prosinca 2016. godine  dodijeljene su nagrade „Volonterima godine“ i „Organizatorima volontiranja“. Nagradu za volonterku godine 2016. Primorsko-goranske županije primila je profesorica Sonja Pokupec Salković koju je za tu nagradu predložio Grad Cres. Na svečanosti u Atriju HKD-a na Sušaku uz gradonačelnika Cresa Kristijana Jurjaka i dobitnicu priznanja prof. Salković bila je i jedna od najaktivnijih i najredovitijih volonterki maturantica  Tamara Babić.

Uoči dodjele priznanja snimljen je i dvominutni film kojim smo predstavili slobodnu aktivnost „Volontiram-a ne moram“. Film je prikazan na svečanosti prilikom dodjele priznanja.

Na Dan Grada, 2.siječnja 2017. zahvalnicu Grada Cresa za dugogodišnji volonterski rad dobila je naša profesorica Sonja Pokupec Salković koja je u prigodnom govoru istaknula kako ova nagrada ne pripada samo njoj.

„Ovu zahvalnicu dijelim sa svim svojim bivšim, sadašnjim i budućim učenicima gimnazijalcima. Zajedno smo poduzimali mnogo akcija, nerijetko su oni mene poticali na aktivnost. Ponosna sam na sva naša dobra djela od kojih bih izdvojila akciju prikupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu koju su, prvi u našoj Županiji na ovaj način započeli naši maturanti ta na mlade darivatelje krvi od kojih su neki već dobitnici priznanja za deset darivanja. Čineći dobro drugima izgrađujemo i sebe te tako postajemo bolji ljudi. Hvala vam što ste prepoznali naš entuzijazam i želju da mijenjamo barem komadić svijeta nabolje“, rekla je prof. Salković preuzimajući nagradu.

Priznanje našoj profesorici uručila je zamjenica župana Marina Medarić.

SvIzidor_0084sonja_volonter_0024sonja_volonter_0022