Časni i ponosni Grade!


Svake godine 18. studenoga obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, grada heroja Domovinskog rata. Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Svi se s tugom prisjećamo toga dana, kada je Vukovar pao nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada. Grad je bio zasipan s tisućama granata, te je zbog svega toga postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija. Ovaj dan treba ostati zapamćen kao jedan od najtužnijih, ali i najponosnijih dana hrvatske povijesti.

Klara Kučić

S dubokim poštovanjem saginjemo glavu pred svim tvojim križevima, jamama i rakama. Pred Bogom, Ocem i pravednim sucem, molimo i spominjemo se imena i sudbina svih koji su razapinjani na tvojem “križnom putu”, svih koji su prošli kroz pakao mržnje „osloboditelja“, svih na najgrozniji način mučenih i pobijenih.

Danas smo svi s tobom, ponosni Grade, danas smo svi jedno: jedan dah, jedno srce, jedan um, jedne usne s kojih silazi jedan uzdah: Vukovar! Ponosimo se tobom, časni i ponosni Grade!

 

„Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad?

Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom? Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.“

                                               (Siniša Glavašević, urednik Radio Vukovara i ratni

                                               izvjestitelj iz Vukovara do 4. studenoga 1991, kada je poginuo.)

vodotoranj